Mükemmel Pik Şekli : Pik kuyruklanması ( tailing ) sorununa beş çözüm

Mükemmel Pik Şekli : Pik kuyruklanması ( tailing ) sorununa beş çözüm

Kromatograflar için, mükemmel simetrik pik şekillerinden daha güzel bir görüntü olamaz ! Ama simetrik pik şeklini nasıl ölçeceğiz ?  Ve gerçekten mükemmel pikler var mı ? Pik kuyruk problemlerine sahipseniz kesinlikle yok ! Mükemmel simetrik kromatografi pikleri ve pik kuyruğundan kaçınmayı başarmanın beş yolu hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Geçen gün eşimle birlikte yürüyüşe çıktığımızda, farklı kumaşlardan yapılmış asimetrik olarak kesilmiş çok ilginç bir etek giyen genç bir kadın farketti. Eşim eteği sevdiğini ancak annesinin kesinlikle nefret edeceğini söyledi. Görünüşe bakılırsa, o günlerde mükemmel düz kesim simetrik eteğe sahip olmak çok önemliydi.

Diğer yöntem asimetrik ( As ) faktörüne dayanmaktadır. Burada taban çizgisinin üzerindeki pik yüksekliğinin % 10 ‘unu ölçersiniz.

Pikler :

Tf ya da As =1 mükemmel simetriktir.

Böylece, simetrik pikin nasıl ölçüleceğini artık biliyoruz. Ama daha öncede bahsettiğim, insanlar, etekler ve çiçekler gibi, kromotgrafi pikleride her şekilde ve boyutta gelir. Ne yazık ki, bazı vakalarda, bu oldukça sorunlu olabilir. Burada sizinle sık karşılaşılan bir fenomeni tartışmak istiyorum, özelliklede pik kuyruklanması !

Kromatogramımıza dönersek, pikler :

Tf yada As > 1 kuyruklanmadır

Pik kuyruklanmasına ne neden olur ?

Şöyle, bu pik şeklinin çeşitli olası nedenleri var.

Neden 1 : İlk olarak, ikincil etkileşimler gerçekleştiğinde kuyruklanma meydana gelebilir. Sonuç olarak, tüm moleküller kolon boyunca aynı hızda hareket etmez ve bu da pikte kuyruklara neden olur.

Olası Çözümler : Bunu düzeltmek için, sıvıların ph’ını düşürmeyi deneyerek, silanol iyonlaşmasını bastırabilirsiniz ( pH 3 ).  pH’I azaltmak silanolleri, polar bileşikleriyle etkileşimin en aza indirgendiği protonlu formda tutar. Bu da pik şeklinizi pozitif yönde etkiler.

Alternatif olarak, yüzey aktivitesini azaltmak için daha iyi end - capping dolgu malzemesini kullanabilirsiniz. Son olarak, kromatgrafi sisteminizden geçen mobil faza buffer eklemeyi deneyebilirsiniz. Saflaştırma amacıyla, bu bufferlar uçucu olmalıdır, böylece numune toplamadan sonra mobil faz ile kolayca buharlaşabilirler.

Neden 2 : Dolgu malzemesi deformasyonu nedeniyle kuyruk oluşabilir. Kolonun girişinde bir boşluk oluşturulması yada dolgu yatağında kanalların varlığı başlangıçta pik kuruğuna yol açabilir. Sonunda, bu fenomen pik bölünmesine yol açabilir, gelecekteki bir yazıda tartışacağım bir başka sorunlu şekil.

Ayrıca, giriş fritlerinde partiküllerin toplanması pik kuyruğunun oluşmasına da neden olabilir.

Olası Çözümler : Kendinizin doldurduğu kolonları çok özenli ve temiz doldurun ya da mümkünse önceden paketlenmiş sarf malzemeleri satin alın. Kolona girişten önce numunelerin filtrasyonu, giriş fritinde parçacıkların toplanmasından kaynaklanan pik kuyruğunu önlemeye yardımcı olabilir.

Neden 3 : Aşırı kolon yüklenmesi nedeniyle kuyruk oluşabilir.

Olası Çözümler : Kolonda ki sorunu ortadan kaldırmak için daha büyük bir kolon kullanmayı ya da numune miktarını azaltmayı deneyebilirsiniz.

Neden 4 : Bazen, fazla ölü kolon hacminin varlığı pik kuyruğu oluşması ile sonuçlanabilir. Bu sorun genellikle erken ayrışan( eluting ) pik şeklini etkiler. Aynı zamanda dolgu malzemesinin ne olduğu da bunu etkiler.

Olası Çözümler : Yine, kolonunuzu doldururken ekstra dikkatli olun.

Neden 5 : Dolgu malzemesinin saflığı da pik şeklini etkileyebilir. Malzemedeki eser metaller gibi atıklar, ikincil etkileşimleri arttırabilir ve bu da pik kuyruklanmasına yol açar.

Olası Çözümler : Bu sorunu düzeltmeye yardımcı olmak için mümkün olan en saf dolgu kullanmanızı öneririm.

İşte oldu. Bu sorunlu pik şeklini geride bırakmanıza yardımcı olacak beş pik kuyruklanması nedeni ve beş çözüm. Ne yazık ki, bazı kötü haberlerim var. Saflaştırmanız sırasında ortaya çıkabilecek daha kötü tepe şekilleri vardır. Ama size güzel bir haber bırakmak istiyorum. Gelecekteki bir postumda size diğer asimetrik pik noktalarının nasıl ortadan kaldırabileceğinize dair bazı fikirler sunacağım. Ve söz veriyorum, sizi fazla bekletmeyeceğim.

Görüşmek üzere,

The Signature of Bart Denoulet at Bart's Blog